علی شیئی مقدم
وکیل 1
1403/6/13

بررسی حقوقی اهانت به مقدسات در مشاجره خیابانی

در تاریخ 23 دی 1400، نشست قضایی در شهر قشم، استان هرمزگان، با محوریت بررسی موضوع "اهانت به مقدسات" برگزار شد. در این نشست، مسئله‌ای خاص مورد بحث قرار گرفت که در آن یک خانم با یک روحانی در خیابان مشاجره کرد و در جریان این درگیری، اقدام به لگدمال کردن عمامه وی نمود. پرسش اصلی این بود که آیا این عمل می‌تواند به‌عنوان توهین به مقدسات تلقی شود؟

پرسش قضایی

در این مورد، سوال مطرح شده این بود که آیا عمل خانم، که عمامه روحانی را زیر پا گذاشته و چند ضربه به آن زده، می‌تواند به‌عنوان بزه توهین به مقدسات شناخته شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی

هیئت عالی در بررسی این موضوع، به این نتیجه رسید که این عمل می‌تواند از مصادیق توهین به‌حساب آید که در ماده 608 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) به آن اشاره شده است. در این ماده، توهین به افراد عادی که شامل هر نوع رفتار موهن است، جرم تلقی می‌شود.

علاوه بر این، اگر این رفتار توهین‌آمیز نسبت به فرد روحانی به‌عنوان آمر به معروف و ناهی از منکر انجام شده باشد، بر اساس ماده 7 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، مجازات تعیین شده برای مرتکب غیرقابل تخفیف و تعلیق خواهد بود.

نظر اتفاقی

در نظر اتفاقی، به این نکته تأکید شده است که با توجه به تفسیر مضیق قوانین جزایی، این موضوع نمی‌تواند مشمول ماده 513 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) که به اهانت به مقدسات اختصاص دارد، باشد. با این حال، اگر فرد روحانی در حال انجام امر به معروف و نهی از منکر بوده، موضوع مشمول قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مصوب 1394 می‌شود.

همچنین، مجازات افراد که در اعمال مجرمانه علیه آمران به معروف و ناهیان از منکر شرکت دارند، قابل تخفیف یا تعلیق نیست و صدور حکم مجازات قابل تعویق نخواهد بود. این تأکید بر این واقعیت است که هیچ شخص یا گروهی، حتی در مقام امر به معروف و نهی از منکر، حق ندارد به اعمال مجرمانه‌ای مانند توهین، افترا و سایر اعمال مشابه مبادرت ورزد.

نتیجه‌گیری

این نشست قضایی، با توجه به شواهد و بررسی قوانین مربوطه، تأکید کرد که توهین به مقدسات نیازمند اثبات دقیق و مستندات قانونی است. در صورتی که اقدام خانم تنها به‌عنوان توهین به فرد روحانی در نظر گرفته شود، مشمول مجازات ماده 608 قانون مجازات اسلامی خواهد بود. اما اگر روحانی در حال امر به معروف بوده، مجازات مرتکب طبق قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، شدیدتر و غیر قابل تخفیف خواهد بود. این نشست نشان دهنده اهمیت تفسیر دقیق قوانین در برخورد با موضوعات حساس مذهبی و اجتماعی است.

سوالات متداول

1- آیا لگدمال کردن عمامه یک روحانی می‌تواند به‌عنوان توهین به مقدسات تلقی شود؟

این عمل به خودی خود توهین به مقدسات محسوب نمی‌شود، اما می‌تواند به‌عنوان توهین به شخص روحانی تحت ماده 608 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که این توهین در حین امر به معروف و نهی از منکر رخ داده باشد، مجازات آن طبق قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر تشدید می‌شود.

2- آیا توهین به یک روحانی که در حال امر به معروف است، مجازاتی ویژه دارد؟

بر اساس ماده 7 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، در صورتی که فرد روحانی در حال انجام وظیفه امر به معروف و نهی از منکر باشد، مجازات تعیین‌شده برای مرتکب غیرقابل تخفیف و تعلیق خواهد بود. همچنین، صدور حکم مجازات در این مورد قابل تعویق نیست.

3- آیا عمل خانم در مشاجره با روحانی مشمول قانون اهانت به مقدسات می‌شود؟

با توجه به تفسیر مضیق قوانین جزایی، عمل خانم در این مورد مشمول ماده 513 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) که به اهانت به مقدسات اختصاص دارد، نمی‌شود. اما اگر این عمل به عنوان توهین به شخص روحانی در نظر گرفته شود، می‌تواند تحت قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر بررسی و مجازات شود.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1404/1/16
گاهی در طرح دعوا علیه شرکت‌ها، دو نشانی مختلف برای اقامتگاه شرکت وجود دارد؛ یکی در اساسنامه یا اداره ثبت شرکت‌ها و دیگری در سامانه ثنا. این تفاوت آدرس‌ها، عملاً پرسش مهمی را مطرح می‌کند که برا... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.