هر کسی که از دیگری طلبی داشته باشد می تواند با اختیار از خود صرف نظر کند که این عمل را ابراء می گویند. برای مثال زوجه می تواند با اختیار از مهریه خود صرف نظر کند. (ماده ۲۸۹ قانون مدنی) برای ابراء مهریه به موجب سند ازدواج، زوجه باید به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کند که در این صورت ابراء نامه تنظیم می شود. بعد از ابراء دین امکان روجوع وجود ندارد و دین از بین می رود.
طرفین قرارداد بعد از انجام معامله می توانند با توافق هم دیگر، قرارداد را منتفی نمایند که این عمل حقوقی را اقاله می گویند و در تمامی قراردادها به جز عقد ازدواج و وقف اگر طرفین بعداً پشیمان شدند می توانند با تراضی قرارداد را به هم بزنند و تلف شدن یکی از عوضین قرارداد مانع از اقاله نیست. (مواد ۲۸۳ و ۲۸۶ قانون مدنی)
در مبایعه نامه طبق توافق می توان برای یکی از طرفین یا شخصی خارج از قرارداد و برای مدت معین حق فسخ تعیین کرد. در صورتی که ابتدای مدت اختیار فسخ، در قرارداد ذکر نشده باشد ابتدای آن از تاریخ قرارداد محسوب می شود و اگر مدت تعیین نشده باشد هم شرط اختیار فسخ و هم قرارداد (مبایعه نامه) باطل است. (مواد ۳۹۹ الی ۴۰۱ قانون مدنی)
در صورتی که زوجه قصد بذل مهریه در قبال اخذ حق طلاق را داشته باشد؛ بهترین راه حل این است که زوجین به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند و سند ابراء نامه و وکالتنامه تنظیم نمایند. زوجه به موجب سند ابراء نامه مهریه را ابراء می کند و زوج به موجب وکالتنامه تام و بلاعزل حق طلاق را به زوجه می دهد.
طبق تبصره ۲ ماده ۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بعد از صدور حکم قطعی اعسار هر یک از محکوم علیه و محکوم له با توجه ب نرخ تورم یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکوم علیه می توانند دادخواست تعدیل بدهند.
۱_ در صورتی که یک بار به دادخواست اعسار رسیدگی بشه و دادگاه ادعای اعسار را نپذیرد، بعد از قطعیت حکم اعسار، محکوم له می تواند حکم جلب بگیرد. ۲_ در صورت جلب با شرایط فوق اگر محکوم علیه مجدد دادخواست اعسار بدهد در این صورت تا صدور حکم قطعی اعسار در زندان می ماند و بعد از صدور حکم قطعی اگر با اعسار موافقت شود از زندان آزاد می شود و نمی تواند با معرفی ضامن یا وثیقه تا صدور حکم قطعی آزاد شود.
در صورتی که دادخواست اعسار خارج از مهلت قانونی سی روزه ثبت شود در این صورت به درخواست محکوم له امکان صدور حکم جلب وجود دارد که برای اینکه حکم جلب صادر نشود محکوم علیه می تواند ضامن یا وثیقه معرفی کند، که در این صورت حکم جلب صادر نمی شود. اگر دادخواست اعسار در مهلت قانونی ثبت ولی به هر دلیلی رد بشه و خارج مهلت قانونی مجدد دادخواست اعسار داده بشه در این صورت نمی توان ضامن یا وثیقه معرفی کرد.
1_ در دعوای مالی کسی که توان پرداخت محکوم به را نداشته باشد یا به هر دلیلی به اموال خود دسترسی نداشته باشد می تواند دادخواست اعسار بدهد. ۲_ محکوم علیه ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه می تواند دادخواست اعسار بدهد البته بعد از صدور حکم و قبل ابلاغ اجرائیه نیز می توان دادخواست اعسار داد. ۳_ برای ثبت دادخواست اعسار باید فرم استشهادیه که دو نفر شاهد امضاء کرده باشند و لیست اموال و دارایی ارائه شود.
برای مطالبه مهریه زوجه با شناسنامه و کارت ملی و عقدنامه به دفترخانه ای که عقد کرده مراجعه و درخواست خود را ثبت می کند و با اخذ نامه از دفترخانه به اجرای ثبت مراجعه و نسبت به توقیف اموال زوج اقدام می کند اگر اموالی جهت توقیف نداشت زوجه با اخذ گواهی می تواند به دفتر خدمات قضایی مراجعه کند و دادخواست مطالبه مهریه بدهد و از طریق دادگاه مهریه خود را مطالبه کند.
سهراب کلانتری
ایمیل:
sohrab.69.sk@gmail.com
آدرس:
هشتگرد خ امام خ خوئینی خ شهید سیاوش کیان ساختمان پارمیدا پلاک 33 طبقه 4