برای اینکه جرم کلاهبرداری محقق گردد شرایطی لازم است که به شرح ذیل است:
1- وسایلی که کلاهبردار از آن برای فریب و اغفال دیگران استفاده میکند باید متقلبانه باشد.
2- قربانی باید فریب بخورد.
3- مالی که کلاهبردار میبرد باید متعلق به خود نباشد.
اینک به توضیح مختصری در خصوص شرایط فوق می پردازم:
- کلاهبرداری جرمی است که نوع وسیله در آن مهم است، یعنی همین که فردی مال دیگری را ببرد کافی نبوده و لزوماً باید وسایلی که کلاهبردار از آن برای فریب مردم استعمال می نماید تقلبی باشد.به همین دلیل است اگر شخصی صرفاً پولی از دیگری بگیرد تا کالایی را به وی بدهد ولی بعد از اخذ پول، آنرا انکار کند، کلاهبردار نیست. ولیکن اگر شخصی با توسل به وسایل متقلبانه دیگری را فریب و از این طریق وجوهی از ایشان دریافت، چنین شخصی به اتهام کلاهبرداری قابل تعقیب است.
- قربانی جرم کلاهبرداری باید در نتیجه اغفال و فریب، خودش با طیب خاطر و رضایت مالش را به شخص کلاهبردار بدهد و اگر شخصی به فردی نوشیدنی سمی بدهد و وی بیهوش شود و در نتیجه اموالش را ببرد، کلاهبرداری در مورد چنین شخصی صدق نمی کند. بدیهی است که لازمه فریب و گول خوردن این جرم، عدم اطلاع و آگاهی نسبت به تقلبی بودن وسایلی است که کلاهبردار استفاده میکند.
- اموالی که کلاهبردار در نتیجه اغفال دیگران میبرد باید متعلق به خود نباشد. به عبارتی اگر فردی وسایل متقلبانه ای استفاده و در نتیجه آن مال خودش را از تصرف دیگران خارج کند، کلاهبردار نمی باشد. حتی اگر تصرف ایشان کاملا قانونی بوده باشد. مانند اینکه صاحب خانه ای با وسایل متقلبانه ملک خودش را از تصرف مستاجرش خارج نماید.
شهره خوشجان
ایمیل:
shohrehkhoshjan@gmail.com
آدرس:
شهر صنعتی البرز - روبروی تامین اجتماعی