زمانی که خریدار و فروشنده اقدام به انعقاد و تنظیم مبایعه نامه می نمایند باید نکات و شرایطی را نیز در خصوص مقدمات تنظیم سند و موعد تنظیم سند توافق و نهایتا در مبایعه نامه درج و قید نمایند.
بدین بیان زمانی که مشخصات مبیع و نحوه پرداخت ثمن و موضوع تعیین میگردد یکی از مواد قرارداد که در خصوص نحوه تنظیم سند و زمان آن میباشد به نحوی که معمولا طرفین معامله ( خریدار ) پرداخت مبلغی از ثمن معامله را جهت تنظیم سند مشروط می نمایند و فروشنده مکلف هست در زمان تعیین شده در قرارداد که معمولا دفتر اسناد رسمی به توافق طرفین تعیین میگردد، حاضر و نهایتا اقدام به تنظیم سند بنام خریدار نماید.
اما این تنظیم سند مستلزم وجود مقدماتی چون وجود پایانکار و صورت مجلس تفکیکی میباشد بدین نحو که هر یک از این موارد فوق الذکر وجود نداشته باشد انتقال سند انجام نخواهد گرفت و خریدار مکلف هست جهت اخذ سند از طریق مراجع قضایی الزام فروشنده را به اخذ پایانکار و صورت مجلس تفکیکی مطرح نماید.
اما نکته حائز اهمیت اینکه زمانی که خریدار و فروشنده با توافق یکدیگر جهت حضور و تنظیم سند موعد و مکان ( دفتر اسناد رسمی ) را تعیین می نمایند باید در زمان مورد توافق در دفترخانه تعیینی حاضر گردند و عدم حضور هر یک تخلف محسوب و گواهی عدم حضور توسط سردفتر صادر خواهد گردید. و فروشنده در صورت عدم حضور خریدار گواهی مذکور را اخذ و جهت مطالبه وجه ثمن از طریق مراجع قضایی اقدام می نماید و بالعکس خریدار نیز در صورت عدم حضور فروشند گواهی مذکور را اخذ و الزام نامبرده را به تنظیم سند رسمی مطرح می نماید.
اما درصورتی که فروشنده حاضر و خریدار حاضر نباشد و اما مقدمات سند جهت تنظیم و انتقال نیر فراهم نباشد سردفتر گواهی عدم حضور خریدار را به جهت عدم وجود مدارک فروشنده جهت انتقال صادر نمیکند.
نویسنده
فرشته عباس پور وکیل پایه یک دادگستری