بسمه تعالی
مطابق مواد قانون مدنی و مباحث مربوط به ارث زوجین ( زن و شوهر ) که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث میبرند لذا شرط ارث بری اولا وجود نکاح در زمان مرگ و نیز دائمی بودن زوجیت میباشد. نکته قابل توجه اینکه زوجین در ازدواج موقت از یکدیگر ارث نمیبرند و شرط توارث در نکاح موقت به دلیل تعارض با قواعد آمره ارث باطل میباشد. اما در نکاح موقت گرچه زوجین از یکدیگر ارث نمیبرند ولی فرزند حاصل از ازدواج موقت از پدر و مادر خویش ارث میبرد و فرزند حاصل از ازدواج موقت درخصوص ارث بری تفاوتی با فرزند حاصل از ازدواج دائم ندارد.
مطابق ماده ۹۱۳ قانون مدنی هریک از زوجین درصورتی که زنده باشند در کنار سایر طبقات ارث فرض خود را میبرند بدین بیان درصورتی که زوجین دارای فرزند باشند سهم زوج یک چهارم و سهم زوجه یک هشتم می باشد و درصورت عدم وجود فرزند سهم زوج یک دوم و سهم زوجه یک چهارم و الباقی ماترک در صورت دارا بودن وراث دیگر در سایر طبقات بر حسب سهم الارث تقسیم میگردد.
نکته حائز اهمیت اینکه درصورتی که در سایر طبقات ارث وارثی وجود نداشته باشدو شوهر تنها وارث زن باشد همه ترکه را به ارث می برد ولی زنی که تنها وارث شوهر است بیش از یک چهارم ارث نمیبرد و الباقی ماترک در حکم مال بلاوراث تلقی میگردد.
لازم به توضیح اینکه در صورت تعدد زوجات ربع یا ثمن ترکه که تعلق به زوجه دارد بین همه زوجات بالسویه تقسیم میشود.
نویسنده: فرشته عباس پور
وکیل پایه یک دادگستری