جرایم نیروهای مسلح به جرایم ارتکابی توسط نیروهای نظامی و انتظامی در هر رده و رسته ای اعم از کارکنان کادری ، وظیفه و اداری رسمی یا موقت را حین خدمت شامل می شود و اینکه جرم در پادگان یا خارج آن باشد و در ساعت کار یا مدت فراغت و مرخصی بودن تفاوتی در صلاحیت محکمه نظامی برای رسیدگی نمی کند ؛ تنها استثنای موجود در قوانین، جرایم در مقام ضابط قضایی است یعنی افسران و درجه دارانی که با طی کردن دوره های مربوطه از سوی مقام قضایی مسوولیت تعقیب ، تحقیق ،بازداشت و اجرا مجازات را بر عهده می گیرند که در دادسرا ها و دادگاه های عمومی کیفری به جرم آنان به لحاظ ضرورت شفافیت در رعایت حقوق شهروندانی که از اقدامات احتمالی نیروی انتظامی متضرر می شوند ، رسیدگی می شود. حال بیایید به چند مورد از سوالاتی که موارد مشابه اش شاید برای شما یا آشنایانتان رخ داده را بررسی کنیم :
۱- من با یک نفر دیگه از پادگان دوتا دوربین برداشتیم و بعد دو روز برگردوندیم و رفتیم دادسرا من 8 روز رفتم زندان و با وثیقه اومدم بیرون اون یکی پدرش صحبت کرد همون اول با وثیقه رفت الان من متهم ردیف اولم میخواستم اگر لطف کنید بدونم چه حکمی تقریبا بهم میدن دوباره زندان دارم یا ندارم؟
پاسخ: حسب ماده ماده 89 قانون جرایم نیروهای مسلح- هر نظامی که وسائل و لوازم نظامی (غیر از سلاح و مهمات و مواد منفجره) و وجوه و اجناس یا اشیاء متعلق به دولت یا آنچه در اختیار نیروهای مسلح است را سرقت نماید، به حبس از یک تا پنج سال محکوم می گردد.
اما اگر این اموال به صورت امانت در دست شما بوده مشمول اختلاس یا استفاده غیرمجاز است و چون قبل از صدور کیفرخواست برگردانید ،حسب ماده 122 همان قانون از تعلیق حبس و بخشودگی تمام یا جزیی از جزای نقدی برخوردار می شوید.
۲- سلام خدمت وکلای زحمتکش. من اوایل ۱۴۰۲ اعزام به خدمت شدم ولی به سبب مشکلات اعصاب و اضطراب شدید از پادگان چهار ماه بعد فرار کردم الان کد ملی ام مسدود شده ، اگر برگردم سر خدمت مجازاتم چیه؟ سو پیشینه هم داره؟!
پاسخ: اگر دستگیر شوی سه ماه تا یک سال حبس یا به همین میزان اضافه خدمت محکوم میشوی و اگر خودت را معرفی کنی نصف این مقدار حبس. خیر این دسته جرایم فاقد اثر تبعی نظیر سوء پیشینه کیفری است .
۳- یکی از واحدهای همسایگی ما هر وقت بحثی در مدیریت ساختمان پیش نیومد از مقام و درجه نظامی اش می گفت الان که مالک همون واحد از بابت تصرف عدوانی ازش شکایت کرده میگن کادر اداری پیمانی داخل ارتش بوده الان تکلیف شکایت چی میشه؟ممنون
پاسخ: کارکنان نیروهای مسلح به صورت پیمانی هم در دادگاه های نظامی به جرایمشان هرچند غیرمرتبط با شغل آنها در دادگاه نظامی رسیدگی می شود ، جرم تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت هر سه مستقیم در دادگاه مطرح میشود یعنی دادسرا درگیر این دسته جرایم نمی شود.
حامد نادرزاده
ایمیل:
hamednaderzadeh.law@gmail.com
آدرس:
خیابان کریمخان. نرسیده به نجات الهی .پلاک 234 طبقه اول واحد 2