عباس جاوید
وکیل 1
1402/11/22

خسارات وارده بر خودروهای نامتعارف

نظریه‌ مشورتی اداره‌کل‌حقوقی قوه‌ قضائیه

تاریخ نظریه؛ ۱۳۹۸/۹/۲۶
شماره نظریه؛ ۷/۹۸/۱۴۷۶
شماره پرونده؛ ۱۴۷۶-۱۰/۱۶-۹۸ ك  
  

استعلام:  

بین دو خودروی سواری تصادف واقع شده است؛ ارزش یکی از خودروها مازاد بر میزان ۵۰ درصد سقف تعهدات بدنی بیمه است. مالک خودرو در رابطه با مطالبه خسارات وارده از راننده خودروی مقصر حادثه اقامه دعوا نموده و دادگاه با استناد به تبصره‌هاي ۳ و ۴ ماده ۸ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثرحوادث  
ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ به دلیل نامتعارف بودن خودروی خواهان رأي بر محکومیت مقصر حادثه به پرداخت ۵۰ درصد خسارات وارده صادر و در رابطه با مازاد بر آن حکم بر بطلان دعوا صادر نموده است.  
با توجه به مواد ۱ و ۲ قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۳۹ و ماده ۳۳۱ قانون مدنی، قواعد فقهی تسبیب و لاضرر به چه کیفیتی باید خسارات مازاد بر حکم دادگاه جبران شود؟  


پاسخ: 

به موجب تبصره ۳ ماده ۸ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ خسارت مالی ناشی از حوادث رانندگی صرفاً تا میزان خسارت متناظر وارده به گرانترین خودروي متعارف از طریق بیمه‌نامه شخص ثالث و یا مقصر حادثه قابل جبران خواهد بود» و وفق تبصره ۴ ماده ۸ یاد شده «منظور از خودروی متعارف خودرویی است که قیمت آن کمتر از پنجاه درصد سقف تعهدات بدنی که در ابتدای هر سال مشخص می‌شود، باشد». بنابراین، صرفنظر از آنکه ممکن است اطلاق حکم مقنن مبنی بر پرداخت «خسارت متناظر وارده به گرانترین خودروي متعارف» به ویژه درباره مسؤولیت مقصر حادثه قابل‌انتقاد باشد، اما حکم قانونی است که احتمالاً با هدف جلوگیري از تحمیل مسؤولیت پرداخت خسارت بیش از حد انتظار (متعارف)، به ویژه بر صاحبان خودروهاي ارزان قیمت وضع شده و مادام که به اعتبار و قوت خود باقی و لازم‌الاجراء است و عمومات قانون مربوط به مسؤولیت مدنی را تخصیص زده است.


1
( 0 ) 0.0
نظرات

تعداد کل نظرات: 1
رضایی
1403/4/15
بنابراین، صرفنظر از آنکه ممکن است اطلاق حکم مقنن مبنی بر پرداخت «خسارت متناظر وارده به گرانترین خودروي متعارف» به ویژه درباره مسؤولیت مقصر حادثه قابل‌انتقاد باشد این جمله را عرض میکنم خیلی خیلی مسخره است چون قانون مسئولیت مدنی گفته است که هر شخص به شخص دیگری خسارتی وارد نماید میبایست آن را جبران نماید. قانون بیمه اجباری نیز صرفاً بخاطر دریافت حق بیمه توسط به نفع قانون گذار است نه اینکه زیاندیده بدبخت را بدبخت تر نمایید. مگر نگارنده یا افرادیکه قانون را مصوب می کنند نمی توانستند بیان کنند : " مالکین خودروهای لوکس و گران قیمت یا به قولی غیر متعارف خسارت مالی واردشده را فقط تا سقف تعیین شده در قانون بیمه اجباری میتوانند مطالبه نمایند و بیشتر از آن را میبایست خودشان متحمل شوند. " چرا تبصره ی یک بدین شکل بیان نموده است که بیمه گذار ، بیمه تکمیلی مطالبه نماید . مگر در اینجا گ

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1403/6/27
ماده۱- مجازاتهای مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزيرات و مجازات‌هاي بازدارنده... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1402/11/22
نظریه‌ مشورتی اداره کل حقوقی قوه‌قضائیه▪️تاریخ نظریه؛ ۱۳۹۸/۹/۲۶شماره نظریه؛ ۷/۹۸/۱۴۸۳ش... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

abbasjavid.lawyer@gmail.com

آدرس:

تهران خیابان پاسداران نگارستان ششم

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.