دزدی و سرقت از ناپسندترین اعمال بین تمام جوامع بشری به شمار میآید چرا که ربودن مال غیر، علنی ترین عامل نقض حقوق مالکیت افراد است. به ویژه اگر سرقت از نوع تعزیری مشدد باشد که عموما حقوق افراد زیادی از جامعه را پایمال می کند. در مقاله زیر ضمن تعریف سرقت تعزیری و انواع آن، در خصوص مجازات سرقت تعزیری مشدد نیز مطالب کاملی ارائه شده است.
سرقت تعزیری سرقتی است که شرایط موجود در ماده ۲۶۸ قانون مجازات اسلامی در رابطه با آن صدق نکند و در حقیقت مشخصات سرقت حدی را نداشته باشد. در این نوع سرقت قاضی می تواند کمترین یا بیشترین مجازات را برای سارق تعیین کند.
انواع سرقت تعزیری عبارت است از سرقت تعزیری ساده و سرقت تعزیری مشدد
این سرقت به معنای دزدی علنی مال از دیگری بدون اطلاع فرد است و مطابق ماده 267 قانون مجازات اسلامی، سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و۷۴ ضربه شلاق را در پی دارد.
سرقت تعزیری مشدد سرقتی است که شرایطی که منجر به تشدید مجازات می شود را دارا باشد. یکی از شروط مهم آن این است که سرقت در شب اتفاق افتاده باشد. مسلم است که مجازات این نوع از سرقت، از سرقت تعزیری ساده بیشتراست.
در ادامه انواع سرقت تعزیری مشدد، شرایط تحقق آن و مجازات سرقت تعزیری مشدد را بیان می کنیم.
با توجه به ماده 651 قانون مجازات اسلامی، انواع سرقت تعزیری مشدد عبارت است از:
انواع دیگر سرقت تعزیری مشدد که در ماده 652 تا 660 قانون مجازات اسلامی آمده است، عبارتند از:
مجازات سرقت تعزیری مشدد بسته به نوع آن متفاوت است.
اگر فردی مرتکب موارد موجود در ماده 651 ق.م.ا شود، به 5 تا 20 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم است.
اگر سرقت از نوع سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار باشد، سارق به 3 ماه تا 10 سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
لازم به ذکر است که آزار در اینجا، حتی یک هول دادن ساده را هم شامل می شود.
مجازات راهزنی، 3 تا 15 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق است. با توجه به ماده 654 ق.م.ا اگر سرقت مسلحانه گروهی در شب اتفاق افتاده باشد، یعنی سرقت شبانه و توسط بیش از دو سارق محقق شده باشد و حداقل یکی از آن ها مسلح باشد، به 5 تا 15 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم است.
مجازات جیب بری و کیف قاپی و سرقت از مناطقی که دچار سیل و زلزله و جنگ شده اند نیز، 1 تا 5 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق است.
مجازات سرقت آثار فرهنگی، 1 تا 5 سال حبس و بازگرداندن مال سرقت شده است.
مجازات سارق تاسیسات عمومی، پرداخت جریمه و جبران خسارت است.
مجازات آدم ربایی مشدد 15 سال حبس است.
با راهنمایی گرفتن از وکیل سرقت متخصص، احتمال گرفتن تخفیف مجازات سرقت تعزیری مشدد و تبرئه شدن بالا می رود.
جرایم سرقت تعزیری مشمول مرور زمان میشوند. به این معنا که بعد از گذشت مدت زمان مشخصی، امکان پیگیری و شکایت از فرد سارق وجود ندارد. البته این مدت زمان در جرایم مختلف تعزیری متفاوت است و به شکل زیر است:
اگر فرد مرتکب جرایم سرقت تعزیری مشدد موجود در ماده 651 ق.م.ا و یا راهزنی شده باشد، مدت مرور زمان 15 سال برای تعقیب و صدور حکم و 20 سال برای اعمال مجازات است.
اگر فرد مرتکب سرقت مقرون به آزار یا سرقت مسلحانه شده باشد، مدت مرور زمان 10 سال برای تعقیب و صدور حکم و 15سال هم برای اعمال مجازات می باشد.
اگر فرد مرتکب جیب بری و کیف قاپی شده باشد، مرور زمان 7 سال برای تعقیب و صدور حکم و 10سال هم برای اعمال مجازات می باشد.
از آنجایی که سرقت از جرایم رایج به حساب میآید، مراقبت بیشتر از جان و مال خود از ضروریات به حساب می آید. با این حال اگر گرفتار سارقان شدید، با وکیل سرقت متخصص مشورت کنید. وکیل سرقت با تجربه و تخصصی که دارد، از شما در اثبات سرقت و احقاق حقتان کمک خواهد کرد.
از طرفی اگر به ناحق متهم به سرقت شدید، میتوانید از یک وکیل سرقت متخصص کمک بگیرید تا به شما در کاهش مجازات سرقت تعزیری مشدد کمک کند.